Cyklister syns inte när de står bredvid en lastbil som skall svänga höger. Cyklisten kan hamna under lastbilen vilket resulterar i en mycket allvarlig olycka. Detta är ett öppet brev till den pågående cykelutredningn.
Ni kanske har sett de vitmålade så kallade ghostbike som får oss att tänka på allvaret i trafiken, och att det är dags att investera för cykling på riktigt.
(Foto:Christian Gillinger/Cyklistbloggen.se)
När vi dessutom har en infrastrukturminister som tycker man skall göra det tillåtet att cykla mot rött, måste detta inlägg skrivas. SvD berörde detta ämne nyligen men inte tillräckligt bra.
Jag tycker att vi i Sverige snarast kan införa en trafiksignal för cyklister som ger dem rätt att svänga höger. Den kan se ut såhär:
Detta inlägg vänder sig till nu pågående cykelutredningen som på regeringens uppdrag skall undersöka vilka insatser som skulle kunna få fler att cykla, höja kunskaperna om cyklingens goda samhällseffekter och höja trafiksäkerheten för cyklisterna.
Döda vinkeln för lastbilar är större än cyklisterna tror.
En ny lösning:
Inför ett nytt trafikljus.
Redan idag finns det möjlighet att sätta upp en trafiksignal med grön pil för högersväng. Idag är den signalen enbart reserverad för bilar, eller cyklar. Här skulle trafikkontoret i Stockholm och andra hårt trafikerade städer kunna sätta upp ett trafikljus som lyser grönt bara för cyklister. På vägverkets sida för vägmärken och signaler finns inga särskilda regler för vad som gäller för trafiksignaler. Men juristerna brukar ju vara duktiga på att hitta en smart lösning om det skulle finnas ett problem.
En uppenbar fördel är att cyklister som skall svänga höger hela tiden kan passera och åka vidare så att de inte stannar i den döda vinkeln. Nackdelen kan förstås vara problem att införa en ny sorts trafiksignal. Men eftersom trafiksignalen för cyklister ofta sitter placerat lite avsides än vanliga trafiksignaler och dessutom har en mindre diameter samt att den har en särskild blå cykelsymbol ovanför borde underlätta.
Till min glädje, och alla andra så kan vi faktiskt hitta denna lösning i vårt grannland. Självklart har Köpenhamn redan infört en grön högersväng för cyklister.
Stort tack till Per-Erik Hahn som är cykelsamordnare i Linköping och hade kameran med sig.
Gamla lösningar, men inte mindra aktuella!
Cykelboxar – låt cyklisterna komma först.
En cykelbox är ett reserverat område längst fram i filen där cyklisten kan stanna i väntan på rött. En cykelbox gör att cyklisterna står framför bilarna vilket ökar deras synlighet avsevärt. Här har man på vissa håll satt upp särskilda trafiksignaler för cyklister som slår om till rött några sekunder före bilarna får grönt. På det viset hinner cyklisterna få up farten och köra undan innan bilarna startar.
Cykelfält
Genom att måla cykelfält längs med filerna får cyklisterna möjlighet att ta sig fram i ett eget utrymme. Självklart är många överens om att egna separat cykelbanor där man kan cykla separat från biltrafiken är det bästa. Amsterdam och Köpenhamns är lysande exempel, men nu har ju inte svenska städer byggts för att cykeln skall vara i fokus. Separata cykelfält är en bra början. När cyklisterna kommer fram till en bilkö kan de helt enkelt glida fram förbi alla stillastående bilar. Vissa tider på dygnet kan det i Stockholm bli fullt på cykelfälten. Jag tog bilden vid Stockholm Central kl8 på morgonen.
Men tanken är att de så småningom kan komma fram till en cykelbox.
Här en bild på cykelfält som slutar i cykelbox, hittar inte originalbilden, så denna kommer från cyklistbloggen.
Smartare lastbilar – En lastbil är en lastbil är en buss.
Varför skall fordon se ut som de alltid har gjort. Varje år satsas det stora resurser på att utveckla hjälpsystem för lastbilschaufförer. Det är kameror, sensorer, radar och lampor som varnar för något i döda vinkeln. Men det är kanske inte tekniska hjälpmedel som är lösningen- utan smartare design!
Här nedan ser du ett exempel på hur framtidens lastbilar i staden kan se ut. Man bygger het enkelt lastbilen på ett busschassi istället, så att föraren sitter långt ned. På höger sida får föraren en stor dörr med stort fönster och stora speglar. Arbetsmiljön blir bättre, eftersom hen inte behöver klättra upp och ner i hytten. Lastbilen heter DCV, DistributionConceptVehicle och rullar nu i Växjö.
Sätt upp extra speglar på trafikljusen
Transportation för London har på några ställen satt upp speglar som gör det mycket lättare för lastbilschauffören att se vad som finns i döda vinkeln.
Släpp fram cyklarna tidigare
Många städer gör så att cyklisterna får starta några sekunder före bilarna Om de dessutom står i en cykelbox hinner cyklisterna köra iväg en bit innan bilarna kommer ikapp. Vill man dessutom vara smart så klockar man såklart trafikljusen för en grön våg i 30 km/h istället för något annat. Det ger jämnare trafik för alla, mindre accelerationer och mindre tvära inbromsningar, vilket sparar miljö och buller. EU rekommenderar nu städerna att sätta 30 som norm i städerna, vilket jag skrev om tidigare.
Hur man löst det i Nederländerna kan man studera i denna fascinerande film.
Bra skrivet med konkreta och förhållandevis lätt genomförda säkerhetsförbättringar. Jag vill gärna slå ett slag för borttagande av parkeringsfilerna på genomfartsstråk i Stockholm, såsom Hornsgatan, Götgatan och Sveavägen. Det skulle frigöra utrymme för fordon i rörelse. De stora innerstadsgatorna ska väl inte vara parkeringsplatser?
@Arne; Jag hörde någonstans att upp till 40 procent av trafiken i stan är sådan som bara kör runt och letar parkeringsplats. Men jag kan inte verifiera siffrorna. Säklart borde ytan inne i staden användas för näringsliv, samhällsfunktioner eller transporter. Förvaring av plåt är inte särskilt effektivt utnyttjande av utrymmet.
@Johan, jag ska se om jag kan hitta data på det från Danmark. Men jag tror också att idéer kan vara ett bra sätt att diskutera vad vi vill. Trafik som rör på sig är bättre än sådan som står still. Jag skulle kunna tänka mig att börja sätta upp trafikljusen längs de stora cykelstråken. På så vis skulle svängande cyklister matas bort från stråken, och det blir färre cyklister kvar när det slår om till grönt…
Intressanta idéer, men jag skulle gärna se mer data än bara en bra idé. Har den gröna högersvängen minskat olycksstatistiken på något sätt i Danmark? Hur ser statistiken ut i t.ex. länder som Frankrike där högersväng mot rött är tillåtet. Är högersvängen överhuvudtaget ett problem … förutom att den stoppar upp trafiken? Om vi ska uppehålla oss vid högersvängen tror jag (utan några som helst belägg) att den inte skapar olyckor, den bara bromsar trafiken. Således skulle det bara bli en enorm infrastrukturutbyggnad till inte alltför stor nytta.
Jag gillar din idé om lastbilarna. Det är ju helt befängt att det får köra runt bilar i staden som inte ens ser sina medtrafikanter.
Sen tror jag också personligen på trängselavgifterna. Men idag är de i den storleken att ingen bryr sig och de därmed inte fyller någon som helst funktion. Gör avgiften kännbar och låt den också vara mer dynamisk, så att den verkligen minskar trafiken i innerstan. Hastighetsbegränsningen borde också kunna dra ner tempot och skapa en lugnare trafikrytm.
Bara några tankar från en som cyklat i stan sedan slutet av åttiotalet … utan att för den skull kunna ge ett svar baserat på annat än mina egna erfarenheter 🙂
bra förslag med åtgärder för cyklarna. Det finns dock även en del som kan göras genom reglering av den tunga trafiken, det är inte självklart att lastbilar ska köra på alla stadens gator. Köpenhamn har en plan med utpekade gator för den tunga trafiken och principen ska utredas i Malmö. Detta kan ge båda minskade driftkostnader och bättre trafiksäkerhet.
Båda avskilda vägar för tung trafik, och kanske reglering under vissa tider. Lastbilarna behöver ju inte vara ute i rusningstrafiken.
I centrala Göteborg är det förbjudet med lastbilar längre än tio meter. Nu förbjuds långa fordon i city – och överträdelser blir dyra
Tyska cykelfrämjandet, ADFC, kräver att lastbilarna utrustas med bromsassistent, som bromsar lastbilen automatiskt vid svängar, när den känner av en människa i döda vinkeln. Fler speglar har inte visat sig hjälpa, menar ADFC.
ADFC-Forderungen zur Fahrzeugtechnik
Great! Thanks for the share!