Cykling är den nya folksporten (arbetsversion)

Jag lade ut texten på min Facebook, samt

Yimby Sverige 

Cykla i Göteborg

I Bike Malmö

Får se om det blir någon respons. Isåfall blir det en uppföljande post.

Kåseri (arbetsversion):
Cykling är det nya Golf

Medan löpsedlarna ropar ut att ”svenskarna överger golfbanorna” och jag läser trafikplanerares texter om ”peak car” så var det någon som sammanfattade det i att ”Cykling är det nya golfandet”. Låt mig testa resonemanget och ni kan fylla på med fler exempel eller motexempel:

1) Cykling är en folksport. Golfen har utvecklat många olika sorters tävlingar och cyklingen har på några år lyckats införa spinning, landsväg, mountainbike, trail och motionslopp. Alla kan cykla.

2) Cykling har inget högsta pris. Du kan alltid köpa lite bättre saker till din cykel. En lite bättre kedja och en ny skivbroms. En järnfemma kan kost hur mycket som helst.

3) Cykling kräver infrastruktur. Sent 90-tal. Grävmaskiner. Bulldozers. Stora entreprenörer grävde upp vårt öppna landskap och gjorde greener med hål i. När pengarna finns så byggs det stort. Och Stockholm stad satsar 1 miljard på cykelinfrstruktur.

4) En folksport ger positiva hälsoeffekter. Säg inte den nationalekonom som fascinerats över hur golfen fick man ur huse och kvinnorna att vandra ut på de gröna ängarna. De steg upp tidigt på helgmorgonen och vandrade 18 hål innan lunch. Cyklingen har en ROI på ca 13-20 gånger pengarna. Birdie-namnam för statskassan.

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/svenskarna-valjer-bort-golfbanorna/

Så nu är frågan. Kommer vi att se en etableringsvåg av cykling runt om i landet och tomma golfbanor? Kommer det att byggas nya cykelarenor eller anläggningar för cykling? Kommer cykelgolf att bli den nya nationalsporten?