En resa till dåtiden- Toves tidkapsel

Igår köpte vi en vacker låda som ska bli Toves tidkapsel till dåtiden någon gång i framtiden. Här tänker vi lägga ned lite olika saker som är verkligt värda att minnas. Kanske får hon lådan när hon fyller 18 år- och det blir en resa tillbaka i livet och lite saker att minnas.

Toves tidkapsel

Just nu innehåller den bara lite små saker som tidningarna från födelsedagen, gratulationer från Facebook, bilder från ultraljudet och foton från BB och hemkomsten med foton på mormor och farbror och alla kusinerna. Jag tänkte komplettera med

  • en katalog från Teknikmagasinet så vi kan se vad som fanns i butikerna när hon föddes
  • en meny från den lokala restaurangen för att visa vad vi åt och vad det kostade
  • ett samhällsmagasin (Filter eller Vi) för att visa vad som diskuterades

Här en bild på tidskapseln som murades in i Åhlénshuset 1963.

Tidkapsel från Stockholm 1963

Och från kommunhuset i Karlskoga.

Men hur framtidssäkrar jag en film?

Jag har filmat ganska mycket nu första veckan och klippt i ihop det i en HDfilm på 8 minuter. Men hur ska jag framtidssäkra den? Om lådan öppnas först om 18 år, då kan jag ju inte bränna ut den på en CD-skiva. Vem vet om CD finns om 18 år? Ska jag lägga ned ett USB-minne? Det är inte säkert att det fungerar om så lång tid.

Filmen lades upp på YouTube, men det känns inte heller framtidsssäkrat, så hur ska jag göra? På Wikimedia jobbade vi mycket med hur arkiv och museum ska metadatamärka sitt material och spara i säkra framtidsformat. Men det är ju stora organisationer med resurser för detta, hur ska en privatperson göra?

Foton är lätt att spara i lådan, men det är ju inte precis så att jag kan lägga ned Super8filmer där…