Hur långt är en halvtimme? Test av OpenRouteService

Vi som jobbar med cykelfrågor har säkert någon gång kommit i kontakt med restidskartan från Stockholms Cykelplan. Här kan man se hur långt man kommer med bil, kollektivtrafik och cykel.

Stockholms Cykelplan, olika transportsätt jämförsStockholms Cykelplan, olika transportsätt jämförs.

Vem får ta plats i trafikmiljön har blivit en återkommande inspirationssida där jag samlade såna här foton:

bil buss cykel

Nu finns ett verktyg Open Route Service (Tipstack Henrik Lunqvist, Jönköping) för att göra egna simuleringar av hur långt man kommer på en viss tid. Jag tycker att det ser bra ut vid en första koll, den här typen av verktyg kan ibland vara fulla av knappar och inställningar som programmerarna tycker är kul. Men det brukar inte bli särskilt användbart. Men det här ser lovande ut. Och med tanke på att de flesta stadsresorna är under 10 km så är det här ett bra sätt att visa hur snabbt man tar sig fram med cykel.

Skarmklipp 2016-03-10 20.15.03

Jag tänker att jag testar lite av detta idag, och fortsätter imorgon. Jag har ju antagit utmaningen om att blogga 100 gånger på hundra dagar. Jag räknar med att även uppdateringar av gamla bloggposter räknas i #blogg100. Jag kommer att fortsätta testa verktyget för gång, och rullstol senare. Ange startplats genom att knappa in en adress, eller klicka i kartan och välja alternativet ”ange som startplats”. Sen kan du aktivera cykelsymbolen och fälla ut menyn ”Route Extras”, där du kan laborera med tidsintervallen.

Jag börjar testa här i Uppsala, för att sedan gå vidare med andra städer i Sverige. (klicka på ortsnamnet eller kartbilden för att komma till stadens Facebookgrupp) Min Facebookgrupp Cykla i Uppsala har precis passerat 200 medlemmar.

Promenad 30 min från centrum

Promenad 30 min från centrum

Promenad 30 min från centrum

30 min cykling från Uppsala centrum, intervall på 10 minuter.

30 min cykling mitt i Uppland.

30 min cykling mitt i Uppland.

Det verkar stämma rätt bra, eftersom jag räknar ca 25 minuter hem till Sävja där vi bor. Längst ned i bild.

Det verkar stämma rätt bra, eftersom jag räknar ca 25 minuter hem till Sävja där vi bor. Längst ned i bild.

Men låt oss kolla på några andra städer. Här kan vi ju se några landskapsmässiga skillnader. Hur är det med en stad som har mycket vatten. Ta Stockholm, Luleå eller Växjö som exempel.

Stockholm

Stockholm

Luleå

Växjö

Vi ser tydligt hur vattnet skapar barriärer. Jämför med Jönköping, Västerås och Linköping som ligger utsmetade runt vattnet.

Jönköping

Jönköping

Västerås

Västerås

Linköping

Linköping

Och sen tittar vi på Malmö som ligger där kompakt och tät som en alldeles perfekt cykelstad.

Malmö

Tyvärr är det inte alltid så att kuperad terräng tas med i såna här simulatorer. Inte än. Att cykla upp till Chalmers i Göteborg kräver sina benmuskler. Och resan hem tar mycket kortare tid än uppför. Ta de fina bilderna med en rejäl nypa havssalt.

Göteborg

Helt klart ett spännande verktyg. Liknande verktyg finns för att se hur långt man kommer med kollektivtrafiken. När jag jobbade med redesign av trafiken.nu testade vi några sådana verktyg. Faktiskt så var det vissa mäklare som ville kunna lägga till det i bostadsannonserna, för att visa hur snabbt man tar sig från den nya lägenheten till tänkta resmål. Men mer om det senare.

Och så en bubblare! Gotland!

Visby, kanske dags att hyra cykel till Almedalsveckan eller planera en cykelsemester där?

Visby, kanske dags att hyra cykel till Almedalsveckan eller planera en cykelsemester där?

Alla bilder får användas fritt, och bearbetas, även kommersiellt om källa anges.

CC-BY

CC-BY